Kapselhotell i Kyoto

Någonsin undrat hur det är att sova i en kapsel i Japan? Vi var bara tvungna att testa… Jag kan dock erkänna att jag var skeptisk innan och det var med halvtunga steg som jag checkade in på 9 hours capsule hotel i Kyoto. För vad väntade mig egentligen? Skulle det vara klaustrofobiskt? Och vad märkligt att man fick bo alldeles ensam i en liten kapsel? Vem gör sånt frivilligt? Nåväl…

När vi kom till hotellet gick vi snabbt och bestämt in mot incheckningsdisken men vi fick backa igen då de bad oss att ta av skorna. Man skulle visst låsa in dem i ett skåp. Nybörjarmisstag. Sedan fick man en nyckel och en QR-kod för att ta sig runt. På en våning skulle det finnas ett omklädningsrum och på en våning skulle kapslarna finnas. Det börjar med att jag tar herrarnas hiss och det är helt omöjligt att komma in till den våning som jag ska till. Så jag får åka ner och ser då att det visst finns en dam-hiss bredvid som kan ta mig dit jag ska. Väl framme i omklädningsrummet påminner det lite om ett badhus med många skåp och duschar. Väldigt vitt och avskalat med tydliga symboler på väggarna. Tur att man har en liten packning som går lätt att trycka in i skåpet! Man har även fått lite regler att förhålla sig till. Man får inte äta och dricka i kapseln eller ha mobilens ljud på. Kapslarna är till för att vila eller sova i. Hänga får man nog göra på stan eller i lobbyn.

På kvällen är det då dags för att sova och jag tar på mig min svarta pyjamas som fanns i mitt skåp. Jag smugglar även med en vattenflaska och min mobil. När jag kryper in i kapseln så finns det en liten gardin som man ska dra ner. Det finns även massa tekniska finesser. Jag är lite orolig för att lyckas få rätt på kapselns ljussättning och alarminställning så att jag kan vakna innan utcheckningen, men jag lyckas få till det med hjälp av instruktionspappret som jag fick med mig och jag somnar ganska direkt. Men jag kan säga att kudden är hård som sten! Mitt i natten vaknar jag plötsligt av att luften är varm och kvav. Hur ska jag göra nu? Åh! Jag kommer då på den geniala idén att lägga mig på andra hållet vid gardinen, där kommer det nämligen in mer syre och skippar jag täcket också blir det nog svalare. Jag vaknar av mig själv en timme innan larmet ska gå igång. Jag hör folk, något alarm tjuter och det verkar som att de aldrig får det avstängt. Är det någons kapsel-larm eller någons mobil? Jaja det kanske inte är alla som vill sova till kl 10…

Jag sätter mig i lobbyn med min väska och redo för att gå. Då läser jag att pyjamasen ska lämnas i receptionen. Suck, jag får åka upp igen till skåpet. Men vad nu? Är jag på våningen med kapslarna igen? Alltså jag är verkligen trött, jag får åka vidare till omklädningsrummet och ta pyjamasen. Sen åker jag ner till lobbyn igen. En japansk ung man sätter sig några stolar ifrån mig. Han gör konstiga ljud och beter sig märkligt. Jag förstår till slut att han är hemskt bakfull. Han springer till toaletten och kräks massa. FY! Varför blev det nu en kliché av denna upplevelse av att man bara tror att kapselhotell är till för folk som festat för hårt eller jobbat för länge. Jaja nu har man iaf testat detta. Men det blir nog inte fler gånger. 😉

Fördelar: Futuristisk känsla. Praktiskt om man är ensam. Rätt bra pris (400 sek). Kapseln är ganska stor ändå, man kan sitta rätt upp. Fräscht och rent ställe. Wifi och allt man behöver som schampo och balsam m.m.

Nackdelar: Folk som snarkar eller är högljudda. Hård kudde. Lite ensamt. Jobbigt om man är folkskygg. Men även inget bra ställe att träffa folk på då folk är där i syfte att bara sova.

Lobbyn på 9 hours Capsule hotel i Kyoto.

 

 

2 Comments

  1. Reply
    FREEDOMtravel July 11, 2017

    Intressant att läsa om och förstår att det var intressant att prova! Men jag vet inte om jag skulle gilla det egentligen … känns lite klaustrofobiskt 😉

  2. Reply
    Linda, resamedvetet.se September 8, 2017

    Har velat prova länge, tycker det verkar vara himla praktiskt och samtidigt lite meckigt. Bra med en sån tydlig recension av din upplevelse.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.