Okinawa: Finn lugnet i Japans sommarparadis Iriomote utanför Ishigaki

Iriomote är en ö i södra Japan och tillhör Okinawas Yaeyamaöarna (ligger utanför Taiwan) och består till 90% av skyddad mangrove och djungel och en tredjedel är en nationalpark. Här lever den utrotningshotade Iriomote-katten som liknar ett litet lodjur men som är mycket svår att se. Här finns vattenfall, möjlighet till vandring i djungeln eller kajakturer på floder och utflykter till stränder där man kan snorkla och dyka. För att ta sig hit tog vi oss först med flyg till Ishigaki och därefter med buss till färjeterminalen och sedan färja över till norra Iriomote (hamnen Uehara. Vi bodde på Nirakanai som var ett fint inrett hotell med härliga rum i balinesisk stil med en schysst strand utanför där vi i princip var ensamma. Många gör dagsutflykter hit ifrån Ishigaki men vi tyckte det var skönt att bo på ön och ta det lugnt och njuta av den lugna atmosfären. Här var dock riktigt lugnt så efter några dagar blev vi rastlösa. Restaurangerna runt omkring hotellet var dock riktigt bra. Vi testade sushi, sake, sashimi, friterad fisk, ananas och rörsocker m.m. Höjdpunkten var utflykten till vackra Ida no hama beach.

Nackdelen var att vi var rätt låsta utan bil (man kan dock hyra) och ett dåligt bussnät (finns några bussar)  och att man isf fick göra utflykter som arrangerades av hotellet. Dock hade man kunnat låna cyklar vilket var bra då det var jobbigt att gå i den 30-gradiga värmen. Man behövde även med sig kontanter då det var ovanligt att betala med kort. Innan man fick snorkla fick man läsa en lista på alla djur i vattnet som kunde skada eller döda en såsom maneter, fiskar, ormar och snäckor. Läskigt!

En tidig morgon var jag med på yoga på stranden (Todomari beach). Det gick bra även om det var på japanska. 😉

Ida no hama beach

Ida no hama beach (ovan).

Todomari Beach

Här i Nirakanais pool var mysigt att bada. Bra att veta är att man får dock inte bada i pool i Japan på många ställen om man har tatueringar.

Kvällsmaten på hotellet Nirakani var väldigt asiatisk. Inte helt enligt min smak men spännande att testa iaf.

Todomari beach

4 Comments

 1. Reply
  Christine - 29° July 9, 2017

  Så vackert! 🙂

  • Reply
   sofieoberg July 9, 2017

   Tack, ja Japan var verkligen kontrasternas land. 🙂

 2. Reply
  Anna January 16, 2019

  Hej!
  Vilken månad var du där? Funderar på att åka dit i juli men läst lite olika om vädret då

  • Reply
   sofieoberg January 20, 2019

   Hej Anna, jag var där i juni och det var bra väder. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.