Geotermiskt uppvärmda utomhusbad på Island

DSC09031

1. Blå lagunen, 3 av 5 poängimage

Vi körde till Blå Lagunen vid Keflavik för att ta ett varmt och skönt bad i Blå lagunen. Det tog 45 minuter att köra ifrån Reykjavik och när man närmar sig så möts man av enorma vattenångor ifrån anläggningen. Badet värms upp med grön geotermisk energi från kraftverket Svartsengi så långt ner som 2000 meter under jorden. Vattnet håller en temperatur på 37-40 grader och innehållet kisellera, mineraler och alger. Det fanns spannar med lera som man kunde ta ut för att få en ansiktsmask. Vi bokade tid på nätet innan då de tar in begränsat med folk åt gången. Tur var väl det för där var väldigt mycket människor. I baren i badet tog vi varsin smoothie på skyr (ungefär som kesella). Blå lagunen har fått miljömärkningen Blå flagg och ledningen är medlem i Svartsengi/ Reykjanes resource park, ett världsunikt koncept av hållbar utveckling samt att de använder lavan runtomkring som dekoration och vindskydd. De använder också gröna produktionsmetoder för att ta tillvara på poolens naturliga aktiva ingredienser samt deltar i miljöinriktad utbildning ihop med Icelandic travel industry association.

Badet får plus för att det var modernt med att man fick varsitt armband som man kunde köpa saker i baren med och öppna sitt skåp med. Samt att de regelbundet tar prover på vattnet och har livräddare. Minuset var att det var alldeles för dyrt och för mycket folk (kö till duscharna) samt att armbandet åkte av hela tiden.

DSC07796

2. The secret lagoon, Gamla laugin, 4 av 5 poäng

I Fludir testade vi The secret lagoon som hade öppet sent, det var jättetrevligt då det var mycket mindre folk än på Blå lagunen, bättre pris och en härlig känsla att bada på sent på kvällen. Det var en liten geysir bredvid som gav en häftig bakgrundseffekt.

IMG_20150813_211736

3. Grettislaug, 4.5 av 5 poäng

DSC09170

Här i poolen Grettislaug badade vi på natten och njöt av den stjärnbeklädda himlen och den otroligt varma poolen. (Man kunde bara sitta i med halva kroppen.) Sen badade vi på dagen också och det var också otroligt skönt när solen sken. Det blev dock hela 44 grader varmt så ägaren fick kyla ner poolen med en vattenslang.

4. Gudrunarlaug, Laugar 3 av 5 poäng

I denna utomhuspool uppe på en kulle så kunde man bada dygnet runt. Plus för att vi såg ett fantastiskt norrsken, minus för att poolen var lite för kall.

5. Rjúpnabrekkur, Hveragerdi, 4 av 5 poäng

image

Vi red hit och badade sedan i denna flod som var varmast längst upp och blev kallare längre ner. Det var en häftig upplevelse.

6. Myvatn nature baths, 4 av 5 poäng

En hel del folk men det var supermysigt då man kunde bada sent och det var olika temperaturer på olika ställen i den enorma poolen. De hade även en liten pool som man kunde sitta i.

7. Hoffell hotpots, Höfn, 2 av 5 poäng

Dessa hotpots varierade i värmeintensitet ifrån skållhett till ljummet. Vi hittade en som var lagom varm men som var full med döda insekter. Inte så trevligt. 🙂

8. Grjótagjá, Myvatn

These hot pots are too hot to swim in but beautiful to look at.

DSC09012

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.