Flygrädsla – en resebloggerskas egna erfarenheter

Kan en van resenär ha flygrädsla? Oh ja! Min erfarenhet av resor har varit både positiva och negativa. Tiden innan jag ska ut och resa är jag alltid spänd och tusen tankar snurrar i mitt huvud. Oavsett om jag ska resa en kort eller en lång sträcka så är känslan densamma. Kontrollbehovet jag ofta känner är omöjligt att kombinera med det oförutsägbara. Eller?

Inför resan gör jag alltid en packningsritual. Jag skriver en lista och bockar av efterhand och lägger fram allt synligt på mattan. Beslutsångesten inför vad som ska med är stor då jag alltid vill packa lätt. En gång fick jag lov att välja mellan att betala riktigt dyrt för övervikt eller kasta. Det gör jag inte om. Jag har även försovit mig en gång så att jag fick lämna saker på hotellet. Det gäller att kombinera så få kläder som möjligt och gärna vakuumförpacka. Passet måste alltid dubbelkollas, försäkringspapper, hotellbokningar, betalkort och laddning av reskort vara i ordning. Sen gäller det att checka in online. Detta moment är superstressande för mig. Jag är alltid rädd att något ska gå fel. Ibland går det inte att checka in online och då undrar man varför. Tidigare misstag har varit att jag försökt resa på mitt vanliga tilltalsnamn. En gång i Sydkorea ville de inte släppa på mig på flyget då de inte förstod hur jag kunde ha tilltalsnamnet som andra namn. Men det misstaget gör jag inte längre. Numera reser jag alltid på mitt förstanamn.

Någon mat på flyget vågar jag aldrig ta med. Detta misstag har jag också gjort och det gillar varken hundar eller flygplatsvakter och leder till onödig stress. Jag vet inte om min rädsla för flygplatskontroller förstärkts eller förbättrats av program som Australian border Security.

Sista gången jag reste blev det strul med visumet som visst behövdes på en mellanlandning via Vietnam och vi fick betala 5000sek kontant för att få komma hem…

De olika rädslorna på resan består av olika moment, rädslan för att göra fel, att någon ska störa ens resfrid, klaustrofobi, sjukdomar, pappersstrul, förseningar etc. Det är inte förrän jag är framme på resmålet som jag kan slappna av vilket ju är synd då transporten ju är en del av resan. Mina råd till mig själv skulle vara att packa i god tid, vara i god tid, vara väl påläst och lita på att allt ordnar sig. Det är inte hela världen om något går fel. För det blir ofta aldrig som man tänkt sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.