Småländsk gastronomi

Växjö

Vi tar tåget till Växjö där vi sedan länge bokat bord på PM & Vänner som är prisad i White Guide i kategorin Internationell mästarklass. Deras filosofi lockar mig då den är baserad på ledorden “Skog, äng och sjö” vilket klingar väl in i den småländska miljön som omger oss. De har även fått utnämningen “Årets Hållbara Krog” på Restauranggalan.
Direkt när man kliver in i entrén möts man av en välkomnande atmosfär och jag slår ett öga mot den varma brasan som glöder vackert. Det är skönt att komma in i värmen och lämna snön och kylan utanför en stund. Miljön är stilren och påminner mig om en modern restaurang som hade kunnat ligga i vilken mångmiljonstad som helst. Kyparen visar oss till vårt bord och efter en snabb blick på menyn som innehåller en del inspiration ifrån det franska köket så får jag plötsligt känslan av att jag befinner mig i Antibes. Vinlistan är av det tyngre slaget och vi beställer in ett österrikiskt vin i samråd med den kunniga sommeliern.
Vi testar de delikata ostronen, den fylliga löksoppan med timjan och gruyère, en fantastisk laxtartar med småländsk rättika, moules marinières med småländska äpplen, en ljuvlig päron-Tarte Tatin och en syrlig Tarte de limone och tiden flyger snabbt iväg.
PM & vänner i Växjö visar sig vara ett riktigt guldkorn som enligt mig kvalar in som en av Sveriges bästa restauranger. Smålänningarna kan vara stolta. Hit kommer jag gärna igen.
//We take the train to Växjö where we have booked a table at restaurant Pm & Vänner which is listed in White guide in the category International master class. Their philosophy is tempting me because of the values “Forest, meadow and sea” which is well suited because of the swedish environment that surround us. The have also got awarded as “This year’s sustainable tavern” at the Restaurant gala. Immediately when you enter the place you feel the atmosphere and you get a warm welcome. I give the cozy fire place a glance and it is nice to leave the cold and snow outside. The environment is stylish and is very much like any modern restaurant in any big city around the world. The waiter show us to our table and after a quick glance on the menu (with inspiration from the french kitchen) I suddenly get the feeling that I am in Antibes. The winelist is very heavy and we order a wine from Austria with guidance from our great sommelier. We try the delicious oysters, the rich onion soup with thyme and gruyere, a fantastic salmon tartar with Smålandian radish, moules marinières with Småland apples, a sweet pear Tarte Tatin and a tart Tarte de limone and time flies quickly away. PM & friends in Växjö proves to be a real highlight that according to me qualify as one of Sweden’s best restaurants. Smålanders can be proud. Here I will gladly return.

pmochvänner

2 Comments

  1. Reply
    Helena FREEDOMtravel January 10, 2016

    Vet inte om min kommentar kom fram Skräpkorgen?

    Ojojoj vad gott det ser ut! Nu vill jag genast åka till Växjö 🙂

    • Reply
      sofieoberg January 10, 2016

      Hej Helena, Åh ja det var verkligen fantastiskt, åk dit! 🙂 De har bistron öppen nu men den 14e öppnar de för deras tasting menu i den stora matsalen så det hade också varit roligt att prova, ha en fin kväll! Mvh Sofie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.